:..:




Il.lustració: Teresa Marín Disseny: Elida Maiques i Eoghan Carroll
Del 17d’Octubre al 2 de Novembre 2014

Veïns, artistes, organitzadors, participants i visitants: gràcies de cor a tots.
Sense el vostre talent, generositat, esforç i entusiasme CABANYAL PORTES OBERTES i la nostra defensa del barri del Cabanyal no seria possible. 

L’any 2014 s’han acomplert setze anys de la constitució de la plataforma Salvem el Cabanyal. Però el 2014 ha estat, sobretot, l’any que s’ha produït l’última i definitiva sentència del llarg camí judicial iniciat el 2001, arran de l’aprovació del PEPRI pel ple de l’ajuntament de València. El Tribunal Suprem espanyol ha rebutjat l’últim recurs presentat per l’ajuntament i la Generalitat Valenciana i obliga a rectificar el projecte de reforma del Cabanyal, respectant la integritat del barri.
Tot i el poc cas que l’equip municipal ha fet a la sentència del màxim òrgan jurídic de l’estat, és un bon moment per a reflexionar sobre el camí recorregut. La plataforma Salvem el Cabanyal ha volgut dedicar les jornades de Portes Obertes d’enguany a recordar les activitats desenvolupades durant la seua existència.
Hem batejat aquesta edició de Portes Obertes amb el lema L’art de resistir, perquè resumeix dues de les característiques del treball de la plataforma. D’una banda, la voluntat de resistència durant un llarg període de temps. D’una altra,  que la resistència s’ha expressat molt sovint mitjançant la imaginació, la creativitat i el talent del món de la cultura.
A l’exposició es mostren imatges del passat i del present del Cabanyal. També de les possibilitats de futur. Es mostren les principals activitats que, durant els últims setze anys, ha dut a terme la plataforma: les manifestacions públiques, els processos jurídics, els reconeixements i premis rebuts... Es té un record de les grans exposicions monogràfiques de Portes Obertes (RenauCentellesBenvinguts al Cabanyal). S’ensenyen les accions creatives, la llavor de la gent gran, la repercussió internacional. 
Com sempre, les jornades no es limiten a l’exposició a les cases. Hi ha diversos espectacles paral·lels de música, teatre, cinema i performances, a més de conferències i visites guiades pel barri.
En esta edició de Portes Obertes volem anunciar la presentació del vídeo documental:  Abril al Cabanyal, crònica viva d’una resistència. dirigit per Sergi Tarín,  que es presentarà a l’Ateneu Marítim el 30 d’octubre a les 20h.

Enguany s'obriran un total de 15 cases, que acolliran tots els temes anunciats i que estan situades en la zona més afectada del barri. L'itinerari s'inicia en el carrer Sant Pere, 83 (casa núm. 1) , i finalitza en el Carrer Reina, 100-3ª (casa núm. 15) . És important conèixer la realitat del barri i continuar denunciant la degradació que prossegueix i la necessitat de començar ja amb una rehabilitació sense destrucció i amb participació ciutadana.
També es presenta el projecte participatiu: Cabanyal punt a punt, en el que artistes, veïnes i veïns, per mitjà del craftivisme (intersecció entre l'artesania (craft) i l'activisme), expressen artísticament allò que durant 16 anys han vist i viscut. Una resistència per mitjà de l'art i la lluita social, que acaben contaminant-se per mitjà de l'artesania, bordats i tèxtils. Aquests tèxtils arrepleguen la memòria, el sentiment, la defensa i la lluita del barri, en una sèrie de llibres cosits que conten històries punt a punt.
Una vegada més el Cabanyal s’obri al visitant. Podeu vindre a passejar pels carrers i conéixer l'interior de les cases, gaudir de la conversa amb els veïns, assabentar-se de la situació. I al mateix temps, contemplar una exposició variada que convida a la reflexió.
El Cabanyal ha tornat a obrir les seues portes.
Vos esperem per a gaudir junts d’estes jornades.
Benvinguts al Cabanyal